Saz kedisi aslında ormanlar ile değil, sulak alanları çevreleyen yoğun bitki örtüsü ile ilişkilidir. Daha yaygın olarak Bataklık Kedisi veya Kamış Kedisi olarak bilinirler. Saz kedisi tüy rengi kumlu veya sarımsı griden üstte grimsi kahverengi veya sarımsı kahverengiye kadar değişir, alt kısımları ince vücut kremi veya soluk kızıldır. Bacaklarda bazen genç günlerinden tamamen solmayan hafif yatay şeritler kalır. Başları oldukça dardır ve yüksek, kubbeli bir alınları vardır. Kulaklar uzun ve yuvarlaktır, uçlarında küçük siyah saç tutamları vardır ve birbirine oldukça yakındır. Gözlerin parlak sarı irisleri vardır. Bacakları uzun ve incedir ve kuyruk, birkaç koyu halka ve siyah bir uç ile nispeten kısadır. Melanist bireyler Pakistan ve Hindistan’da bulunmuştur.

Saz kedisi, Afrika’daki Nil Nehri Vadisi’nden Hindistan ve Güney Asya’ya ve tropikal Çin ve Güneydoğu Asya’ya kadar geniş ama düzensiz bir dağılıma sahiptir. En yaygın olarak 1.000 metrenin altındaki yüksekliklerde bulunurlar, ancak Himalayalar’da 2.400 metrede kaydedilmişlerdir. Saz kedisi de Tadzhikistan’daki dağlık alanlarda iyi bir şekilde kaydedilmiştir, ancak her zaman yoğun bitki örtüsü olan nehir vadilerinde bulunurlar.

Tercih ettikleri habitat, başlıca kemirgen habitatı olan uzun otlar, sazlıklar veya sulak alanları çevreleyen kalın çalılardır. Bu alanlar, çöl vahaları veya otlaklardaki nehir yatakları, çalılıklar veya yaprak döken ormanlar dahil olmak üzere çeşitli ekosistemlerde bulunur. Bu uyarlanabilir kediler, ekili arazilerde ve yapay sulak alanlara sahip orman plantasyonlarında başarılı olabilir. İnsan yapımı balık havuzları, rezervuarlar ve yağmurlama ile sulanan arazilerle birlikte bulunmuştur.

Saz Kedisi İzi Sürmek

Ekoloji

Saz kedisi, sık sık yaşadıkları habitat çeşitliliğini yansıtan çok çeşitli av türleri ile beslenir, ancak ana av küçük kemirgenlerdir. Hindistan’da yapılan bir saha araştırması, bir kedinin günde 3 ila 5 kemirgen yakalayabileceğini ve kuşların ikinci sırada yer aldığını tahmin ediyor. Ayrıca büyük yırtıcıları öldürürken görüldüler. Bu kediler mükemmel yüzücülerdir ve balıklar için sığ sulara daldıkları gözlemlenmiştir. Güney Rusya’da su kuşlarının kış aylarında beslenmelerinin temel dayanağı olduğu tespit edildi. Rus araştırması ayrıca zeytinlerin diyetlerinin %17’sini oluşturduğunu gösterdi. Saz kedisi, tilki ve porsuk gibi diğer etoburların terk edilmiş yuvalarını sık sık sığınak olarak kullanır. Gündüz ve gece aktif oldukları bilinen bu türler, genellikle insan yerleşimlerinin ortasında, eski binalarda bulunurlar.

Üreme

Yıl boyunca poliöstrik oldukları düşünülmektedir. Çiftleşme, Orta Asya’da Şubat ve Mart aylarında gerçekleşir, ancak Mayıs’ın Hindistan’daki başlıca çiftleşme mevsimi olduğu düşünülmektedir. Yavru kediler Ocak ve Şubat aylarında Assam’da ve Haziran ayında Batı Hazar bölgesinde bulundu. Saz kedisi verimli habitatlarda yılda iki kez üremesi mümkündür. Bir ila altı yavru kedi genellikle yoğun sazlıklarda veya diğer kalın bitki örtüsünde, ayrıca içi boş ağaçlarda veya terk edilmiş yuvalarda bulunan mağaralarda doğar. Yavru kediler, yaşla birlikte solan siyah çizgilerle doğarlar. Doğumda 130 – 140 gram ağırlığındadırlar ve gözleri 10 – 12. günlerde açılır. Üç ayda sütten kesilirler, beş ila altı ayda avlarını takip eder ve öldürürler (şu anda bağımsızdırlar) ve 11 ila 18 aylık arasında cinsel olarak olgunlaşırlar. Esir bireyler 15 yaşına kadar yaşadılar. Orman Kedisi bir zamanlar hayvanat bahçelerinde oldukça yaygındı, ancak sayıları artık azalıyor.

KATEGORİDE İLGİLİ GÖNDERİLER

KATEGORİDE SON GÖNDERİLER

0 0 oy
Makaleyi Yıldızlandır
Önceki İçerikGelengileri Tanıyalım
Sonraki İçerikArap Tavşanını Tanıyalım
Avatar Of Survival
YAŞAM İLE ÖLÜM ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİDE Bİ YUDUM ÇIRPINIŞ! İNSANLIĞA ATFEN! hoşgeldiniz.
0 0 oy
Makaleyi Yıldızlandır
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle